facebookBralec je izpostavil problem prezračevanja poleti, ko mu ta ne deluje optimalno in se v starejši hiši srečuje z problemom prekomerne sopare.

Vprašanje bralca:

V starejši zidani hiši, ki ima centralni prezračevalni sistem (Zehnder) se že nekaj let pojavlja zoprna težava - ko je zunaj vroče prihaja do občutnega dviga vlage in sopare v hiši (pri pretvorbi se sprošča toplota) in je prezračevalni sistem premalo učinkovit. V naši reviji je že pred leti videl kako naj reši prezračevalne kanale, glede na to, da je stavba stara, obnovljena, je to rešil z več dimniki, ki so že v stavbi in mu sedaj služijo za dotok in odtok zraka.

Bralec sprašuje ali bi mu lahko pomagali raziskati kdo mu lahko to reši bolje od opcij, ki so mu bile predlagane - da vgradi klimatsko napravo in razvlaževalec, ter odpira okna. Sicer je s sistemom prezračevanja zadovoljen čez preostalo leto.

 

prezracevanje vlaga poleti

 

Odgovor:

Za ta problem obstaja razmeroma enostavna rešitev, za katero pa bi morali imeti nekaj zemljišča okrog hiše. Enako rešitev uporabljajo za nizkoenergetske in pasivne hiše ter se je v vseh letih uporabe izkazala za zelo učinkovito.

Govorimo o vkopani PVC cevi, skozi katero zajemamo zrak pozimi in poleti. V zimskem času se zaradi višje temperature zemlje, kot je zrak v okolici slednji segreje in ga je v zelo hladnih dneh potrebno le delno dogrevati, preden ga dovedemo v prostore.

Poleti se sistem obrne, zemlja postane hladnejša od zunanjega zraka, pri tem pa se zgodita dva dobra učinka. Prvi, zrak je hladnejši in lahko z njim prostore celo ohladimo, brez da bi pri tem porabili dodatno energijo, razen tiste za ventilator. Drugi učinek je razvlaževanje, saj vlaga v zraku na steni vkopane in ohlajene cevi kondenzira. Cev je položena s padcem, da lahko vlaga na določenem delu odteče v zemljo.

Za ilustracijo navajamo ugotovitve uporabnika, ki stanuje v severni Nemčiji. Prezračevanje je vgradil sam, (Paul, WRG Multi), ki odlično deluje, z visokim izkoristkom. Vmes mu je napravo poplavilo, sam se je lotil popravila in je nad servisno neprijaznostjo izdelka izjemno neprijetno presenečen. Poglobil se je tudi v način delovanja prezračevalnih naprav različnih proizvajalcev s križnimi in protistrujnimi izmenjevalci toplote, za vse pa trdi, da so za to kar imajo v škatli, veliko predrage.   

Njegova vkopana cev se nahaja v globini 1,5 m, dolga je 15 m, premer 200 mm, na najnižji točki je vgradil peskolov za izločeno vlago, izmeril je da tak sistem zadostuje za izmenjavo 150 m3 zraka na uro. V najbolj vročih poletnih dneh iz cevi izstopa zrak 17°C, ki se nato na izmenjevalcu prezračevalne naprave ogreje na 22°C, kar je veliko bolje, kot če bi direktno vpihoval zunanji zrak, ki ima 35°C. Še bolj pomembna se mu zdi korist vkopanega izmenjevalca v zimskem času, saj se zrak v njem predgreje. Pred tem mu je prezračevalni sistem večkrat zamrznil in ga je moral odtaljevati.

 

Male hidroelektrarne - vodni potencial Slovenije bi morali bolj izkoristiti
Prispeval: Barbara Primc
12.09.2017 14:26

Oven Izliv vode HE OplotnicaZa povečanje deleža energije iz obnovljivih virov so zelo pomembne male hidroelektrarne (MHE), ki so ekonomsko donosne tudi brez državnih podpor, v njih proizvedena elektrika pa je neoporečna, saj je pridobljena izključno iz obnovljivega vira.

HITRO DO UGODNE PONUDBE: vas zanimajo okna, solarni kolektor, toplotne črpalke, kamin, prezračevanje, ...
Prispeval: JOŽICA EKART
07.07.2016 11:26

baner hitro do ponudbeAplikacija HITRO DO UGODNE PONUDBE omogoča oddajo vaših povpraševanj najprimernejšemu ponudniku ogrevalnega sistema, klimatske naprave, sistema prezračevanja, kamina, čistilne naprave, kritine, solarne elektrarne, ..

Urbana e-mobilnost na pohodu
Prispeval: Barbara Primc
07.07.2017 12:45

oven izposoja koles lentMaribor in okolica se lahko pohvalita že s tretjo izposojevalnico električnih koles, za kar gre zasluga izključno podjetju Oven Elektro Maribor, ki s tovrstnimi pilotnimi projekti orje ledino ne samo v občini, ampak tudi v regiji.

 

xx
prva stran priloga modra energija

 

PONUDNIKI TC

 

zelena mobilnost

 KAMIN V VSAK DOM2

Kotli, kamini

Gorilnik na pelete - enostaven prehod na ogrevanje z lesnimi peleti

Gorilnik na pelete - enostaven prehod na ogrevanje z lesnimi peleti

Z naraščajočimi cenami kurilnega olja in ostalih naftnih derivatov, se veliko gospodinjstev po Sloveniji sooča z vedno višjimi stroški za ogrevanje. Vprašanje je, kaj narediti?

Več člankov ...

Energetska prenova stavb in biomasa

Energetska prenova stavb in biomasa

Energetski preobrat in prehod na samovzdržni in ekološki način ogrevanja je proces, ki temelji na spremembi miselnosti porabnikov. Zavedanje o tem kaj natančno pomeni »obnovljiv…

Več člankov ...

Nevaren dimniški požar

Nevaren dimniški požar

Lani je bilo v Sloveniji 335 dimniških požarov, ki so nastali zaradi vžiga saj, iskrenja in neustreznega stanja dimniških naprav. Število rahlo pada, saj je…

Več člankov ...

Kaminska peč in vzdrževanje

Kaminska peč in vzdrževanje

Sodobni kamin je izboljšana verzija prastarega odprtega kurišča, iz katerega se je dim dvigal kar skozi strešno konstrukcijo.

Več člankov ...

Kamin in kaminska peč - zanesljiva in uporabna

Kamin in kaminska peč - zanesljiva in uporabna

Ogrevanje prostorov je danes enostavno, avtomatizirano in deluje z visokimi izkoristki. Na razpolago je vrsta izdelkov, s katerimi lahko ogrejemo prostor ali celotno stavbo, delovanje…

Več člankov ...

Lončene peči in sodobni bivalni objekti

Lončene peči in sodobni bivalni objekti

Vedno več novogradenj in obnov stanovanjskih objektov je izveden v smislu nizkoenergijskega ali celo pasivnega objekta.

Več člankov ...

KWB Multifire – širok razpon goriv postavlja temelje ogrevanja na biomaso

KWB Multifire – širok razpon goriv postavlja temelje ogrevanja na biomaso

Podjetje KWB Slovenija predstavlja novost na področju ogrevanja z biomaso. Nov kotel KWB Multifire z osupljivo kompaktnostjo, visoko stopnjo zanesljivosti, širokim razponom goriv ter največjo…

Več člankov ...

Akumulacijske kaminske peči TONWERK

Akumulacijske kaminske peči TONWERK

Sodoben standard gradnje (NEH in pasivne hiše) velikokrat otežuje vgradnjo standardnih kaminov in kaminskih peči, saj na eni strani majhna potreba energije po ogrevanju in…

Več člankov ...

Kamin s kombiniranim načinom oddaje toplote

Kamin s kombiniranim načinom oddaje toplote

V mansardnem stanovanju je bila 30 let nameščena stara lončena peč in sicer v kombinaciji z odprtim ognjiščem. Investitor se je odločil za prenovo stanovanja…

Več člankov ...

Strokovni nasveti

Ogrevanja s čajnimi svečkami

Ogrevanja s čajnimi svečkami

Doma imamo klasično lončeno peč na drva, ki smo je pred nekaj leti zaradi estetskih razlogov oblekli s šamotom (vmes med staro pečjo in šamotno…

Več člankov ...

Ogrevanje prostorov z električnim kotlom

Ogrevanje prostorov z električnim kotlom

Zanima me ali kaj raziskujete novitete na trgu. Zasledila sem ionski kotel za centralno ogrevanje prostorov in sanitarne vode z grelno celico Aurora Ecocell.

Več člankov ...

Deljenje stroškov toplote

Deljenje stroškov toplote

Naša štirinadstropna stanovanjska stavba v kateri živim ima 20 stanovanj, 10 trosobnih in 10 dvosobnih. Trosobna so obrnjena na sever, dvosobna na jug.

Več člankov ...

Drainback sistem

Drainback sistem

Pred časom sem v vaši reviji zasledil prikaz solarnega gretja tople vode, ki ima v sistemu navadno vodo in ni potrebe polnitve s sredstvom proti…

Več člankov ...

Kakšne varovalke?

Kakšne varovalke?

V hiši imamo vgrajeno varovalko moči 35 A. Če bi se ta varovalka zamenjala z 25 ali bi zadostovala za 2 sobno stanovanje, kjer so…

Več člankov ...

les in dom banerVse o lesu in izdelkih iz lesa