Pet plastičnih napovedi za 2012

Revija Plastic Today je objavila pet napovedi strokovnjakov o gibanjih na področju uporabe izdelkov iz polimerov, ki jih množično uporabljamo vsak dan.

1 – Tanjšanje debeline stene in manjšanje teže plastenk za pijače ni več možno, saj še komaj prenesejo transport in rokovanje. Proizvajalci pijač bodo prihranke zato poskušali doseči še z odpravljanjem pomožne transportne embalaže.

 

plastika_odpadki
Plastenk v bodoče ne bomo odmetavali temveč jih vračali v ponovno polnjenje

 

2 – Plastične nosilne vrečke in plastenke bodo deležne novih zavrnitev in prepovedi v vseh delih sveta. Sporočila o prepovedi uporabe ali dodatnih davkih so si v preteklem letu sledila skoraj vsak dan, sprejemali pa so jih na mestnih, pokrajinskih in državnih nivojih. Najnovejša je prepoved vnašanja plastenk na področje Grand Canyona.

 

3 – Plastenke iz PET, polietilen teraftalata bodo začeli izdelovati iz bioplastike podobnih lastnosti. Predvidevajo, da bo letos dozorela tehnologija za 100% bioplastično plastenko, ki bo po predvidevanjih trdnejša in večkrat uporabna. Uporabniki bodo morali plastenke vračati nazaj v obtok, od česar je tudi odvisen uspeh tega projekta.

 

4 – Vračanje vseh vrst embalaže, tudi tiste iz bioplastike, bo postalo običajno obnašanje potrošnikov. Lastniki blagovnih znamk bodo priporočali tak način obnašanja in pri tem za reklamo objavljali še podatke, koliko embalaže uspejo reciklirati ali vrniti v obtok. Tehnologija avtomatskega ločevanja odpadkov bo pomembno napredovala.

 

5 – Združenja proizvajalcev plastične embalaže in prehrambenih proizvodov bodo končno ugotovila, da je največji problem odpadna embalaža. Kampanje za vračanje embalaže bodo postale vsakdanji pojav, delni vzrok bo tudi rastoča cena nafte in surovin, plastika bo postala material, ki ga je potrebne skrbno vračati in ne odmetavati.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI