facebook 

V zadnjih letih so se cene energije več kot podvojile in ni verjetno, da se bodo ponovno znižale. Ker se viri energije vse bolj zmanjšujejo, bomo v naslednjih letih morali računati s stalno rastočimi cenami.

 

Obstaja možnost, da postanete vsaj delno neodvisni od tega porasta cen – z inovativno tehnologijo proizvajanja električne energije: z napravo, ki sočasno proizvaja toplotno in električno energijo za eno in dvodružinske hiše.

 

kogeneracija viessmann 1

 

Povezava proizvodnje toplotne in električne energije je pri posodabljanju ogrevanja dobra alternativa konvencionalnim ogrevalnim sistemom, ker mikro kogeneracija, v nasprotju z običajnim plinskim kotlom, istočasno proizvaja toploto in električno energijo za lastno potrebo. Električni tok, ki ga ne porabite sami, se proda v javno distribucijsko omrežje električne energije. Z integriranim plinskim kondenzacijskim kotlom je mikro kogeneracija podjetja Viessmann tudi popolnoma samostojen proizvajalec toplote, ker kondenzacijski kotel ob visoki potrebi po toploti pokrije energetski primanjkljaj.

 

Mikro kogeneracija je kompaktna, udobna in zmogljiva, ker celo leto skrbi za udobno toploto in je prav tako sposobna pokriti osnovno električno potrebo hiše.

 

Da se lahko toplota, ki kontinuirano nastaja pri proizvodnji električne energije, učinkovito koristi, potrebuje sistem vmesni hranilnik, ki proizvedeno toploto shrani za potrebe ogrevanja zgradbe in sanitarne vode.

Viessmannova mikro kogeneracija ima kompaktne dimenzije stenskega kotla, kar pomeni, da se lahko pri posodabljanju obstoječega ogrevalnega sistema stari ogrevalni kotel brez težav zamenja s kogeneracijo. Uporaba soproizvodnje toplote in električne energije tako omogoči večjo neodvisnost od eksternih distributerjev električne energije in rastočih cen te energije.

 

Vsekakor se lastna proizvodnja električne energije obrestuje in deluje enostavneje, kot si predstavljate.

 

Normalno je situacija naslednja: električno energijo kupimo od distributerja, toploto proizvedemo z ogrevalnim kotlom. Zakaj pa ne bi oboje proizvajali sami?

Z ogrevaninim sistemom, ki istočasno proizvaja toploto in tudi električno energijo.

 

Postavite si lastno elektrarno v svoji hiši

Pri konvencionalnem proizvajanju električne energije v centralnih elektrarnah nastaja toplota, ki se kot odpadna toplota neizkoriščena zavrže in odvede v okolico. Le 38 % energije se pretvori v električni tok, ki se potem prodaja vam. Poenostavljeno to pomeni: plačate celotnih 100 %, koristite pa lahko le 38 %. Prav tukaj se pokažejo prednosti soproizvodnje toplote in električne energije.

Mikro kogeneracija je pravzaprav decentralna elektrarna, ki toploto in elekrično energijo proizvaja tam, kjer se neposredno porabi – pri vas doma. Toplota, ki nastane pri proizvajanju električne energije se skoraj v celoti porabi za ogrevanje prostorov in sanitarne vode.

 

kogeneracija viessmann 2

 

Preprosto, vendar izredno učinkovito: tehnični princip

V mikro kogeneraciji Vitotwin 300-W plinski Stirlingov motor proizvaja električno energijo. Pri proizvajanju električne energije nastajajo v Stirlingovem motorju temperature okoli 500 °C. Torej dovolj toplote, da se – pravzaprav obstransko – pridobi energija za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Energija, ki zadostuje za večino časa v letu. Če pa je ob morebitni večji potrebi po toploti potrebna dodatna energija, se doklopi integriran plinski kondenzacijski kotel, ki ima funkcijo pokrivanja prav teh koničnih potreb.

 

S koriščenjem odpadne toplote Stirlingovega motorja pri proizvodnji električne energije lahko prihranite do 20 % primarne energije. Zaradi občutno manjših emisij CO2, z mikro kogeneracijo pomembno doprinesete tudi k varstvu podnebja.

 

Posodabljanje z mikro kogeneracijo*

 

Prihranek porabe letno

Prihranek stroškov letno

Prihranki skupno

Plin:

380 m3

285,– €

1574,– €

El. energija:

3700 kWh

529,– €

52 %

* Osnova za primerjavo: stanovanjska hiša (leto gradnje 1980), bivalna površina 140 m2 s starejšim plinskim kotlom 27 kW. Zaokroženi stroški porabe za uporabo standardnih vrednosti (EID) pri 3400 m3 zemeljskega plina.

Cene energije: Plin: 0,678 €/m3, električna energija: 0,143 €/.

Lastna poraba električne energije > 80 %

--------

Ogrevalni sistem

Stara naprava

Mikro kogeneracija

Poraba/letno

Plin

3400 m3

3020 m3

El. ener.

5000 kWh

1300 kWh

Stroški/ letno

Plin

2305,– €

2048,– €

El. ener.

715,– €

186,– €

Subvencije (obratovalna podpora)

788,– €

 
KONTAKTIRAJTE PONUDNIKA - Viessmann d.o.o.

   
Ime in priimek:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
 
   

 

S kogeneracijo na UNP občutno znižali stroške energije
24.01.2013 8:02

GP_Trojane_kogeneracija_malaSoproizvodnja energije je učinkovita rešitev za vsa podjetja, organizacije in ustanove, ki ob večji količini električne energije porabljajo tudi veliko toplotne energije.

Mikro soproizvodnja toplote in električne energije
13.08.2012 6:53
energen_kogeneracija_malaSoproizvodnja električne in toplotne energije (SPTE) je najučinkovitejši proces sočasnega pretvarjanja energije goriva v toploto in električno energijo.
S kogeneracijo na utekočinjen naftni plin do nižjih stroškov energije
Prispeval: Janja Berložnik Šuler
06.08.2012 9:48
Butan_plin_Kogeneracija_na_UNP_Senert_malaec_DachsO kogeneraciji govorimo, kadar se v istem procesu hkrati proizvajata električna in toplotna energija.
 

xx
prva stran priloga modra energija

 

PONUDNIKI TC

 

zelena mobilnost

 KAMIN V VSAK DOM2

Kotli, kamini

Gorilnik na pelete - enostaven prehod na ogrevanje z lesnimi peleti

Gorilnik na pelete - enostaven prehod na ogrevanje z lesnimi peleti

Z naraščajočimi cenami kurilnega olja in ostalih naftnih derivatov, se veliko gospodinjstev po Sloveniji sooča z vedno višjimi stroški za ogrevanje. Vprašanje je, kaj narediti?

Več člankov ...

Energetska prenova stavb in biomasa

Energetska prenova stavb in biomasa

Energetski preobrat in prehod na samovzdržni in ekološki način ogrevanja je proces, ki temelji na spremembi miselnosti porabnikov. Zavedanje o tem kaj natančno pomeni »obnovljiv…

Več člankov ...

Nevaren dimniški požar

Nevaren dimniški požar

Lani je bilo v Sloveniji 335 dimniških požarov, ki so nastali zaradi vžiga saj, iskrenja in neustreznega stanja dimniških naprav. Število rahlo pada, saj je…

Več člankov ...

Kaminska peč in vzdrževanje

Kaminska peč in vzdrževanje

Sodobni kamin je izboljšana verzija prastarega odprtega kurišča, iz katerega se je dim dvigal kar skozi strešno konstrukcijo.

Več člankov ...

Kamin in kaminska peč - zanesljiva in uporabna

Kamin in kaminska peč - zanesljiva in uporabna

Ogrevanje prostorov je danes enostavno, avtomatizirano in deluje z visokimi izkoristki. Na razpolago je vrsta izdelkov, s katerimi lahko ogrejemo prostor ali celotno stavbo, delovanje…

Več člankov ...

Lončene peči in sodobni bivalni objekti

Lončene peči in sodobni bivalni objekti

Vedno več novogradenj in obnov stanovanjskih objektov je izveden v smislu nizkoenergijskega ali celo pasivnega objekta.

Več člankov ...

KWB Multifire – širok razpon goriv postavlja temelje ogrevanja na biomaso

KWB Multifire – širok razpon goriv postavlja temelje ogrevanja na biomaso

Podjetje KWB Slovenija predstavlja novost na področju ogrevanja z biomaso. Nov kotel KWB Multifire z osupljivo kompaktnostjo, visoko stopnjo zanesljivosti, širokim razponom goriv ter največjo…

Več člankov ...

Akumulacijske kaminske peči TONWERK

Akumulacijske kaminske peči TONWERK

Sodoben standard gradnje (NEH in pasivne hiše) velikokrat otežuje vgradnjo standardnih kaminov in kaminskih peči, saj na eni strani majhna potreba energije po ogrevanju in…

Več člankov ...

Kamin s kombiniranim načinom oddaje toplote

Kamin s kombiniranim načinom oddaje toplote

V mansardnem stanovanju je bila 30 let nameščena stara lončena peč in sicer v kombinaciji z odprtim ognjiščem. Investitor se je odločil za prenovo stanovanja…

Več člankov ...

Strokovni nasveti

Ogrevanja s čajnimi svečkami

Ogrevanja s čajnimi svečkami

Doma imamo klasično lončeno peč na drva, ki smo je pred nekaj leti zaradi estetskih razlogov oblekli s šamotom (vmes med staro pečjo in šamotno…

Več člankov ...

Ogrevanje prostorov z električnim kotlom

Ogrevanje prostorov z električnim kotlom

Zanima me ali kaj raziskujete novitete na trgu. Zasledila sem ionski kotel za centralno ogrevanje prostorov in sanitarne vode z grelno celico Aurora Ecocell.

Več člankov ...

Deljenje stroškov toplote

Deljenje stroškov toplote

Naša štirinadstropna stanovanjska stavba v kateri živim ima 20 stanovanj, 10 trosobnih in 10 dvosobnih. Trosobna so obrnjena na sever, dvosobna na jug.

Več člankov ...

Drainback sistem

Drainback sistem

Pred časom sem v vaši reviji zasledil prikaz solarnega gretja tople vode, ki ima v sistemu navadno vodo in ni potrebe polnitve s sredstvom proti…

Več člankov ...

Kakšne varovalke?

Kakšne varovalke?

V hiši imamo vgrajeno varovalko moči 35 A. Če bi se ta varovalka zamenjala z 25 ali bi zadostovala za 2 sobno stanovanje, kjer so…

Več člankov ...

les in dom banerVse o lesu in izdelkih iz lesa