Ekološka bilanca leso-cementnih opažnih zidakov in plošč

Dejstvo, da se naš planet segreva, predvsem zaradi sproščanja toplogrednih plinov kot je CO2 v ozračje, je splošno znano. Zato je prav, da pri izbiranju gradbenega materiala, mislimo tudi na okoljske vplive proizvodnje gradbenega materiala in vseh njegovih surovin.

isospan zidak 3

Leso-cementni opažni zidaki in plošče gotovo spadajo med ekološke materiale. Saj kot je pokazala nedavna študija raziskovalnega centra v Sibersdorf-u, katero sta vodila Dr. Peter Tuschl in ing. Karin Hye, z uporabo teh materialov prispevamo velik delež k zmanjševanju izpustov CO2 v ozračje.

isospan zidak 2

 

Ker so osnovna surovina leso-cementnih zidakov in plošč, smrekovi in jelkovi sekanci, v katerih se je skozi rast »shranjeval« CO2 v obliki ogljika. Je eko-bilanca leso-cementnih opažnih zidakov in plošč v velik plus. Tako je na letni ravni proizvodnje v sekancih za kar 11.800 t več ujetega CO2, kot se ga sprosti pri proizvodnji teh gradbenih materialov. Za boljšo predstavo te količine povejmo; če bi vse objekte v Dunaju sanirali po standardu nizko energijske hiše, bi na letni ravni zmanjšali izpuste CO2 za približno 10.000 t !!!

 

Kaj še odlikuje proizvodnjo leso-cementnih opažnih zidakov in plošč

  • Obnovljiv vir surovin in uporaba sekundarnih surovin:

Kot primarno surovino se uporablja ostanke, ki nastanejo pri razrezu hlodovine. Le ti dimenzijsko niso primerni za nadalno obdelavo v lesni industriji. V povprečju vsebujejo leso-cementni do 50% sekundarnih surovin, to je predvsem star les (staro stavbno pohištvo ), odrezki iz proizvodnje in reciclyng iz gradbišč.

  • Reciklaža odpadnega leso-cementa z gradbišč:

Gradbišča se opremi z vrečami v katere se meče odrezke leso-cementa, le te se odpelje nazaj v tovarno kjer se jih zmelje in doda k novi snovi. Vse se 100% reciklira

 

  • Proizvodnja z malo odpada in možnostjo ponovne uporabe le tega:

Povprečna kvota odpada v proizvodnji je okoli 11% to je na letni ravni približno 10.600 t, od te količine se ponovno uporabi kar 99%. Odpad so predvsem proizvodi z napako in odrezki.

 

  • Majhne količine odpadnih voda:

Pri proizvodnji ene tone leso-cementa nastane približno od 25 do 30 litrov odpadne vode, katero je mogoče po filtriranju uporabiti kot pitno vodo!

 

  • Proizvodnja z nizkimi emisijami in majhnim potencialom za onesnaženje:

Od 70 do 90% atmosferskih emisij se sprosti pri proizvodnji cementa in stiropora. Ker se uporablja surovine, ki so neoporečne, je možnost onesnaženja minimalna.

 

  • Majhna poraba površine:

Poraba prostora je v povprečju manjša od 0,05m2 na tono proizvoda.

 

  • Distribucija z zelo malo embalaže:

Pri dobavi proizvoda potrebujemo manj kot 0,5 kg embalaže na tono proizvoda. Ker je material neobčutljiv na zunanje vplive, se dobavlja brez palet in zaščitnih najlonov. Če le teh ni, jih ni mogoče odvreči.

 

Ker pa se leso-cementni zidaki in plošče odlikujejo tudi po odličnih gradbeno-fizikalnih lastnostih kot so:

–          odlična toplotna izolacija in visoka toplotna akumulacija

–          odlična zvočna izolacija.

–          do 10x boljše statične lastnosti v primerjavi z skeletno gradnjo z polnili.

–          optimalna bivalna klima z odlično difuzijo.

–          visoka požarna varnost in hitra gradnja.

–          od 5 do 10% pridobitve prostora v primerjavi z skeletno gradnjo z polnili.

 

 

Seveda bi lahko še naštevali… Kot sledi zaključek raziskave: Uporaba leso-cementnih opažnih zidakov in plošč nas pripelje dobršen kos poti nasproti, v Torontu zastavljenemu cilju, zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov v ozračje!


Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI